Монтаж водостоку: що потрібно знати, приймаючи роботу у виконроба

Монтаж водостоку: що потрібно знати, приймаючи роботу у виконроба

Одним із фінішних етапів зведення будинку є монтаж водостічної системи. До нього варто підійти не менш відповідально, ніж до заливання фундаменту або розводки електропроводки. Ви ж не хочете, щоб через рік-другий на стінах завівся грибок або цвіль? Тому, щоб правильно встановити водостічну систему, недостатньо провести розрахунки, купити якісні комплектуючі, потрібно ще перевірити, чи правильно робітники провели її монтаж. Давайте з’ясуємо, на що потрібно звернути увагу, приймаючи роботу у виконроба.

№1. Перевірте, чи правильно підібрана система.

Ці розрахунки бажано провести ще перед купівлею матеріалів. Для початку порахуйте площу скату вашого даху. Якщо ваша майбутня система має один водостічний стояк, розташований збоку будівлі, а площа ската менше 70 м2, то можна застосовувати систему з індексом 90/75 (так в міліметрах позначається діаметр ринви і труби). Якщо ж площа більша, то варто вибирати систему з індексом 130/100. При цьому, якщо розташувати водостічний стояк по центру ската, то максимальну площу відводу води для системи 90/75, наприклад, можна збільшити до 110 м2.

№2. Виміряйте кут нахилу ринви водостоку.

За правилами монтажу водостічної системи, ухил ринв повинен становити від 3 до 5 мм на кожний погонний метр убік водостічного стояка.

№3. Огляньте держаки водостічної системи.

Кріплення ринви повинні бути розташовані на однаковій відстані один від одного, не далі ніж через 50 см.

№4. Перевірте кріплення держаків ринви.

Для монтажу ринв робітники повинні використовувати тільки оцинковані саморізи по дереву з плоскою голівкою, вони найбільш стійкі до корозії і будуть надійно тримати ринву. Також перевірте, короткі держаки ринви повинні бути закріплені мінімум на три саморізи, а довгі - на чотири.

№5. Огляньте взаємне розташування прохідної лійки і отвору для неї.

Вісь лійки повинна збігатися з віссю вирізаного отвору у ринві, а держаки мають знаходитись симетрично на відстані до 50 см один від одного.

№6. Переконайтесь в наявності температурного зазору.

Для того, щоб ринви не вигнуло дугою в спеку, в з'єднувачі між ринвами повинен бути передбачений зазор не менш ніж 6 сантиметрів.

№7. Перевірте наявність вкладки у з’єднувачі ринв.

Дві основні функції вкладки: забезпечує герметичність з'єднання ринв і надійно фіксує їх у з’єднувачі, таким чином, попереджаючи будь-які протікання.

№8. Виміряйте відстань від заглушки до крайнього держака.

Вона не повинна перевищувати 20 сантиметрів. Такий самий принцип застосовується при повороті ринви. Відстань від крайнього тримача до кінця лобової дошки повинна бути не більше 20 см. Таким чином, забезпечується міцність підвісної конструкції.

№9. Перевірте кріплення водостічних труб.

Відстань між ними повинна бути не більше 2 метрів при загальній висоті системи до 10 метрів. А якщо вона вище, то - не більше 1,5 метри.

Безумовно, є й інші правила, які необхідно знати для правильної установки водостічної системи. Але знаючи ці основні моменти, Ви зможете дійсно якісно прийняти роботу у монтажників, що є запорукою правильного відводу води з Вашої покрівлі надалі.

І ще, повну інструкцію з монтажу водостічної системи PROFiL можна завантажити тут.

А якщо у Вас залишилися питання, то телефонуйте на нашу гарячу лінію за телефоном (050) 447-89-10 і наші технічні фахівці дадуть відповідь на них.