Водостічні системи сьогодні

Водостічні системи сьогодні

Водостічні системи сьогодні є дуже важливою складовою будь-якого будинку. Крім того, що вони ефективно захищають його від руйнівного впливу опадів, вони надають будинку унікальний естетичний вигляд, виділяючи його з багатьох інших. Функція усіх водостоків, які існували у різні періоди історії, зводиться до одного: організувати відведення опадів, що випадають з даху, в загальну систему для перерозподілу та у спеціально призначену для цього ділянку.

Історія водостічної системи, пам'ятає безліч матеріалів, що використовувались для захисту будинку. На початку були водостоки з деревини, а пізніше з’явились металеві водостоки, які, у значно вдосконаленому вигляді, проіснували до наших днів. Люди у різні часи намагались вдосконалити пристосування для відводу води, розуміючи, що тривалість життя самої будівлі напряму залежить від можливості захистити його від згубного впливу опадів. Вже у середині минулого сторіччя, коли активно почала розвиватися хімічна промисловість, з’являються пластикові водостічні системи. У наш час, вже порядком вдосконалені, вони стають дуже популярними і затребуваними споживачами.

Отже, що ж представляють водостічні системи сьогодні? Це вже повний комплект елементів, які зв’язані між собою. Необхідність шукати окремі деталі, щоб скласти повну систему, відійшла у минуле. Сучасний виробник подбав про те, щоб допомогти покупцю придбати повний набір необхідних деталей у будь-якому розмірі, кольорі і матеріалі.

Звісно, не слід забувати про те, що водостічна система підлаштовується під дах будинку, з урахуванням покрівельного покриття. Саме від параметрів даху залежать форма, розмір і матеріал, з якого споживач буде купувати водостік.

Обираючи матеріал, необхідно спланувати сам монтаж системи. Бажано скористатися послугами спеціалістів, для того щоб вони допомогли розрахувати площину і форму покрівлі, визначити необхідний типорозмір системи, враховуючи об’єм опадів, які будуть відводитись водостічною системою, особливостей архітектури будинку. Також, важливим є професійне проектування дренажної системи.

 

PROFiL НАДІЙНИЙ ВИБІР

Однак, усі водостоки достатньо просто монтуються, і якщо покупець має навички будівництва, то цілком зможе сам спроектувати і установити водостічну систему. Не забувайте, що не один будинок не буде мати закінчений вигляд, якщо до нього з розумом не підібрана і не встановлена водостічна система.

Будь-яка система водовідведення складається з основних і додаткових елементів. До основних елементів відносяться труби та ринви, до додаткових – коліна, з’єднувачі для труб, лійки, заглушки, кріплення та кронштейни для фіксації та інше. Ще однією важливою складовою водостоку є пристрій, що забезпечує напрям дощової води у дренажну систему, яка виключає її потрапляння у підвальне приміщення будинку

Дренаж буває двох видів: закритий и відкритий.

Закритий дренаж представляє собою систему труб, які поглиблені в ґрунт навколо будинку чи навіть усієї ділянки. Відкритий знаходиться на поверхні і складається з пластикових ринв, які закріплюються за допомогою бетону. У відкритій дренажній системі використовуються вловлювачі, декоративні решітки, люки, збірники для піску та сміття, а також інші елементи.

До системи відкритого дренажу відноситься зливова каналізація. Вона розташована зверху, на землі, що дуже зручно для її очистки. Спеціалісти рекомендують для ефективного відводу води з прилеглої до будинку території використовувати обидві системи, оскільки закритий дренаж недоступний для регулярного очищення, через те, що знаходиться під землею і, засмітившись у процесі тривалої експлуатації, вимагає поновлення.

Як правило, зливова каналізація виконана двома методами: лінійним і точковим. Лінійний спосіб передбачає організацію плоских ухилів до ринв водостічної системи, а також використання елементів, що перешкоджають потрапляння в неї сміття (решітки або уловлювачі піску). Точковий спосіб більш затребуваний і утворює ухил конвертного типу. Монтаж елементів водозбору виконують у точці перетину схилів. Цей водовідвід установлюють у місці, де відбувається локальний злив води.

Для більш тривалої експлуатації водостоку застосовують системи обогріву, які захищають його від криги. Система обогріву розігріває водостік за допомогою кабеля, що протянутий по всім її елементам, на яких рясно накопичується лід і сніг. За допомогою пульту дістанційного керування система вмикається і відбувається нагрівання елементів, що призводить до танення снігу і льоду. Також, за допомогою пульту можна контролювати і регулювати потужність нагрівання. Звісно, така система вимагає певних фінансових затрат, однак, вона надійно захищає вона надійно захищає водовідведення від передчасного руйнування і подовжує термін його експлуатації.

Сьогодні на ринку водостічних систем перевага надається ПВХ-водостокам у зв’язку з винятковою витривалістю цього матеріалу. Виробництво якісного ПВХ здійснюється за сучасною технологією, яка передбачає додавання в первинну сировину добавок, ультрафіолетових і термічних стабілізаторів, що роблять матеріал стійким до проявів агресивного середовища, ультрафіолетового випромінювання, різких перепадів температур, впливу іржі.

Також, на ринку починає зростати попит на металеві водостічні системи з полімерним покриттям, які по характеристикам не поступаються пластиковим, стійкі до втрати кольору і корозії. Вони покриваються спеціальним полімерним покриттям і більш стійкі до механічного впливу і деформації в результаті температурних коливань. Однак, такі водостоки вимагають дбайливого до них відношення, оскільки пошкодження полімерного покриття або слою цинку призводить до того, що метал може заіржавіти.

 

PROFiL НАДІЙНИЙ ВИБІР