Чому деякі водостічні системи втрачають колір?

Чому деякі водостічні системи втрачають колір?

Бути власником приватного будинку означає розуміти, що будь-яка будівля вимагає догляду, а тим більше та, у якій ви збираєтесь жити. Бо хочеться, щоб будинок прослужив довгу службу не тільки вам, але й вашим дітям, а, можливо, і онукам.

Догляд - це поняття постійне і тут дуже важливо обрати правильні засоби, матеріали та виробника, щоб будинок міг радувати око не лише всередині, а й зовні.

Звичайно ж важливим елементом є водостічна система, яка продовжить життя вашої домівки не на один рік, захищаючи від вологи і стіни, і фундамент, і дах. Хоча не кожна водостічна система якісно справляється з цією нелегкою задачею.

Зрозуміло, що вічних матеріалів не буває, однак при бажанні можна підібрати такі, які прослужать довго і якісно. Кожному покупцю хочеться за невеликі кошти отримати максимально якісний продукт. І просте народне нагадування «скупий платить двічі» іноді стирається з нашої пам’яті при погляді на дешеву і, на перший погляд, дуже привабливу водостічну систему.

Але розумний споживач, просто зобов’язаний вивчити технічні характеристики, відгуки про те, що збирається купувати. У зв'язку з цим пластикові водостоки істотно полегшують вибір покупцеві, оскільки пропонують якісний і довговічний продукт за розумну ціну. Однак, пластикові водостоки дуже відрізняються між собою не тільки ціною, а що більш важливо - якістю.

Вітчизняний виробник, на перший погляд, пропонує бюджетні водостічні системи, які в повному обсязі може собі дозволити рядовий український споживач, або ж представник дрібного бізнесу, який вимушений економити на всьому.

Але давайте розберемося, чи є це економією або її ілюзією. Найчастіше, виробники водостоків намагаються заощадити на всьому, і навіть на те, що безпосередньо впливає на якість продукції, що випускається. Сертифікація будівельних матеріалів в Україні не обов'язкова, а значить і за якість продукції можна відповідати дуже умовно. Одним з популярних способів заощадити на виробництві є використання вторинної сировини, саме для цього і був винайдений метод коекструзії. Метод коекструзії - технологія виробництва водостічних систем, при якій водостік має декілька шарів (2 і більше), так, зафарбовується тільки зовнішній, тонкий шар пластику, що добре видно на розрізі труби або ринви. Економія ж досягається за рахунок того, що в зовнішньому шарі, застосовують первинну сировину, а у внутрішньому, прихованому шарі, вторинну. Така економія з першого погляду здається цілком раціональною, адже внутрішній шар ніяк не впливає на якість водостоку?

Але це не так, головною проблемою будь-якого пластикового водостоку є лінійне розширення - процес коли при високих або низьких температурах пластик розширюється або навпаки, зменшується в об'ємах. Небезпека в такому випадку представляє різницю руху всередині елементів, оскільки водостік при температурних коливаннях може тріснути. Інша ж небезпека - це втрата кольору, водостічні системи, виготовлені методом коекструзії, можуть не виправдати покладених надій, цілком можливо що через кілька років впливу сонячного світла водостічна система втратить колір. Зовнішній шар у водостоку, зробленому методом коекструзії, становить всього декілька десятих часток міліметра і відповідно, після швидкої втрати кольору цим тонким шаром, зсередини починає виднітися білий, незафарбований пластик. З таким водостоком естетика вашого будинку може збережеться всього на кілька сезонів і з першого погляду відповідний під зовнішній вигляд будинку водостік буде виглядати мутною плямою на його фоні.

Навпаки, водостічна система, виготовлена методом моноекструзіі, має один, цілісний, повністю пофарбований в масі елемент. Такий водостік може ефективно протистояти лінійному розширенню, оскільки в ньому є тільки один шар ПВХ. Також, водостічні системи, вироблені таким методом набагато довше зберігають свій первісний колір знову-ж таки через цільний, пофарбований ПВХ.

Також при виборі водостічної системи обов'язково слід звернути увагу на гарантійні зобов'язання виробника. Часто в рекламі вказуються гучні гасла, але при вивченні гарантійного талона виявляється що передбачувані 20 років гарантії надають тільки при виконанні ряду умов (збереження упаковки, повне очищення системи 2 рази в рік, відсутності джерел хімічного забруднення поблизу), які виконати свідомо неможливо. До того ж деякі виробники прописують в гарантійному талоні що гарантія не поширюється на стійкість кольору або поширюється на набагато меншу кількість років.

Але є можливість якщо не зовсім уникнути таких неприємних моментів, то хоча б відсунути їх у часі і надовго. Звичайно, будь-яка водостічна система сприйнятлива до УФ-променів. Але польський виробник PROFiL дуже відповідально підходить до виробництва своєї продукції.

Суттєвим моментом є те, що, PROFiL надає гарантію 10 років на всю продукцію, без будь-яких хирощів, що свідчить про міцність і надійність продукції, що виробляється, оскільки для виготовлення водостоку цією компанією використовуються виключно високоякісні матеріали. До того ж PROFiL виробляє продукцію високої якості на протязі більш ніж 35 років, а в цьому році відсвяткував ювілей – 20 років на українському ринку!

Вибір якісного пластикового водостоку для свого будинку істотно заощадить ваші кошти, оскільки прослужить набагато довше і не підведе вас у плані практичності використання. Будьте далекоглядними, придбайте ту водостічну систему, яка прослужить довгі роки, не розчаровуючи вас.