Який догляд потрібен водостічній системі з ПВХ?

Який догляд потрібен водостічній системі з ПВХ?

Правильний догляд за пластиковим водостоком продовжує термін його служби. Регулярний огляд і чищення всіх елементів дозволяють запобігти несправностей та протікання, забезпечити ефективне функціонування водостічної системи.

Порада №1. Як часто слід проводити ревізію водостічної системи?

Профілактичний огляд і чистку пластикового водостоку слід проводити мінімум 2 рази на рік:

ранньою весною, як тільки почнуться перші відлиги;

пізньої осені, коли опало все листя, але ще не випав перший сніг.

Якщо близько до будинку ростуть високі дерева, що накривають кроною скати, очищати водостік потрібно ще й в середині літа.

Водостік очищають від падаючого з дерев листя, хвої, шишок, гілок тощо. Загрозу несе не тільки сміття рослинного походження. Водостічну систему можуть облюбувати птиці та звити там гніздо або можуть оселитися мурахи, оси.

 

Для того, щоб провести огляд і чистку водостоку знадобляться: сходи, щітка з нейлоновим ворсом, пластиковий совок або шпатель, що повторює форму ринви, садовий шланг.

Зверніть увагу!

Для очищення пластикової водостічної системи не можна використовувати гострі інструменти, оскільки вони можуть пошкодити поверхню водостоку.

Порада №2. Як очистити ринву?

Варіант 1. Все сміття з ринви можна видалити за допомогою щітки.

Варіант 2. Також можна скористатися совком або шпателем, наприклад.

Варіант 3. Для видалення незначного засмічення можна також використати звичайний садовий шланг - промивши ринву струменем води.

Тепер час перевірити, чи не забиті водостічні труби.

Найшвидший спосіб - залити зверху в трубу воду: якщо рідина витікає одразу, значить труба чиста, а якщо затримується - є засмічення і трубу потрібно прочистити.

Порада №3. Як прочистити водостічну трубу?

Найчастіше водостічна труба, як і ринва, засмічується листям, хвоєю, шишками, що падають з дерев, розташованих біля будинку.

Дрібне засмічення слід усунути за допомогою сильного струменя води із садового шлангу, спрямованого всередину труби.

Серйозну «пробку» можна прибрати за допомогою сантехнічного троса. Трос круговими рухами акуратно вводять в трубу.

Спростить прочищення труби наявність ревізії, в яку вмонтована сітка для затримання сміття. Відкривши люк ревізії, можна дістати сміття, що накопичилося в трубі.

Якщо водостічна труба відводить воду безпосередньо в каналізацію через спеціальний колодязь, то слід перевірити, чи не накопичилося там сміття, і при необхідності видалити його.

Зверніть увагу!

Для очищення пластикових водостоків ні в якому разі не можна використовувати агресивні хімічні засоби та розчинники! При необхідності, додатково використовують спеціальні неагресивні миючі засоби, наприклад, засіб для миття посуду.

Паралельно з очищенням проводять візуальний огляд всіх елементів водостоку. Перевіряють відсутність сколів, тріщин, щілин.

Також слід перевірити кріплення кронштейнів труби і ринви, якщо вони послабшали - їх слід закріпити жорсткіше.

Незначні дефекти усувають за допомогою клею, силіконового герметика. Якщо є теча, ці засоби наносять в місцях з'єднань. При значних пошкодженнях змінюють зламану деталь.

Порада №4. Додаткові елементи по догляду за водостоком взимку.

Системи антиобледеніння водостоків

Істотно полегшить догляд за пластиковим водостоком в зимовий період встановлення систем антиобледеніння, які протидіють утворенню криги. Електричні нагрівальні кабелі укладають по всій довжині ринв і труб. Завдяки спеціальним датчикам в системі підтримується така температура, яка не дозволяє воді замерзнути!

Елементи снігозатримання на покрівлі

Ще одним елементом захисту водостоку на скатних покрівлях є снігозатримувачі. Снігостопи і снігозатримуючі решітки захистять ПВХ водостік від сходу «снігових лавин» навіть у сильні снігопади.

Снігозатримуючі решітки розміщуються над:

– карнизним звисом;

– мансардними вікнами та іншими елементами, які може зірвати сніг в процесі сходження.

Снігостопи розміщуються по всій площі покрівлі в шаховому порядку (виключаючи область карнизного звису).

Додаткова інформація про покрівельні аксесуари: тут.

І пам'ятайте, при регулярному догляді водостічна система PROFiL буде ефективно функціонувати протягом багатьох років!