Як вибрати довговічний водосток

Як вибрати довговічний водосток

Хочеться, щоб водостічна система залишалася красивою та герметичною якомога довше. Ну, хоч би років 15-20. Але як вибрати таку, адже про популярні пластикові водостоки стільки суперечливих відгуків! У когось вони вигоряють через 3-5 років, у когось починають протікати, а є й ті, хто справді встановив та забув. У цій статті розберемося на що дивитись і які питання ставити продавцям, щоб вибрати довговічний водосток і не заплатити як за півцарства. Як приклад продуманості та довговічності розглядатимемо пластиковий водосток PROFiL (Польща)

Чому пластиковий водосток популярніший за металевий

На сьогоднішній день продажі пластикових водостічних систем займають 80-85% від усіх водостоків в Україні. Це не означає, що металеві водостоки гірші, навіть навпаки – за абсолютним показником терміну служби, сталевий водосток з полімерним покриттям може прослужити більше 50 років, хоча для цього він має бути оцинкований з усіх боків, щоб закрити оголений метал. Але простота в монтажі та нижча ціна вивели на перше місце саме ПВХ водосток.

Заради справедливості зробимо коротке порівняння переваг і недоліків пластикового та металевого водостоку.

Переваги металевого водостоку

  1. Механічна міцність. Сталь має значний запас міцності. У кілька разів більший, ніж у ПВХ водостоку. Це дає можливість без наслідків витримувати вагу великих снігових шапок та бурульок.
  2. Довговічність. Добре змонтований та захищений від іржі у місцях зрізів водосток може прослужити 30-60 років без істотної втрати зовнішнього вигляду.
  3. Хороший зовнішній вигляд без вигорання на сонці протягом 25-30 років після установки.
  4. Негорючість. Сталь не горить, не виділяє жодних токсичних речовин, навіть коли перебуває у полум'ї. Хіба що поки що обгорає фарба.

Недоліки сталевого водостоку

  1. Важкий, що збільшує вартість доставки та навантаження на карнизні звиси.
  2. Іржавіє – хоч і не швидко, але все ж таки корозія з'явиться обов'язково.
  3. Легко дряпається як при монтажі, так і при транспортуванні, що знову ж таки призводить до появи корозії. Тоді як подряпини на пластику ніяк не впливають на функціональність і майже непомітні на висоті карнизного звису.
  4. Дорогий — у 1,5-2,5 рази дорожче, порівняно з пластиковим водостоком порівнянного діаметра.
  5. Монтаж складніший, порівняно з пластиком. Складніше різання та сам монтаж, потрібні більш глибокі навички та інші інструменти.

Переваги пластикового водостоку

  1. Пластиковий водосток тихий – вода рухається майже безшумно. Тоді як металевий досить сильно гримить.
  2. Легкий, що плюс як у монтажі, так і при доставці та розвантажувально-вантажних роботах.
  3. Простий у монтажі, в принципі, цілком можна встановити водостічну систему своїми руками, якщо є достатні навички роботи з будівельним інструментом і хоча б початковий досвід покрівельних робіт.
  4. Не іржавіє, не гниє, не підтримує розвиток моху та лишайників.
  5. Ціна пластикового водостоку найдоступніша, порівняно із системами з інших матеріалів.
  6. Довговічний. Так пластиковий водосток дещо поступається сталевому, але теж може прослужити 20-25 років, зберігши прийнятний зовнішній вигляд. А просто залишатися фізично цілим, але вже з помітною втратою кольору, ще довше. На фото нижче є пластиковий водосток, який частково втратив колір, але не функціональність.

  1. Поверхня ПВХ водостоку гладка, а значить потік води легше змиває листя та інше сміття, яке може потрапити у жолоб.

C:\Users\Admin\Downloads\winter-g1fcebb8d3_1280.jpg

УВАГА! Переваги пластикового водостоку справедливі лише для якісних систем, таких як PROFiL та аналогічних за класом.

Недоліки пластикового водостоку

  1. Хоч і є таким, що не підтримує горіння і самозагасаючим матеріалом, але все відноситься до групи горючих матеріалів.
  2. Механічна міцність нижча ніж у сталевого – по ньому не варто залазити на другий поверх. Але для прямого призначення міцність пластикового водостоку достатня, навіть із запасом.
  3. Вигоряє та втрачає насиченість кольору швидше, ніж фарбовані металеві деталі водостічної системи. Але не критично.

Які характеристики відрізняють довговічний водосток від інших

Раз ми з'ясували, що пластиковий водосток має більшість переваг. Розберемося на що дивитись, щоб вибрати довговічний водосток. Адже новий водосток від різних брендів на стенді або магазині виглядає однаково добре, тоді як ціна відрізняється в 1,5-2 рази. Але вартість водостоку перестала бути визначальним чинником. І не завжди дорожче – значить краще.

  1. Тип сировини впливає на довговічність водостічної системи. Під час виробництва водостоку PROFiL використовується лише первинний пластик. Водостоки з переробленого пластику виглядають добре лише у перші кілька років, далі дуже часто стрімко втрачають колір.
  2. Товщина стінок водостічних труб і особливо жолобів. Впливає як на міцність, так і довговічність водостоку. Нормальною товщиною для ПВХ водостічних систем є 1,5 мм. Якщо товщина менша за 1,3 мм – категорично не рекомендуємо купувати. У водостоку PROFiL товщина – більше 1,6 мм.
  3. Ущільнювачі – забезпечують герметичність та довговічність. Пластиковий водосток з'єднується без клею та механічного кріплення. Ущільнювальні вставки забезпечують не тільки герметичність, але й можливість легкого зміщення деталей водостічної системи для компенсації температурних розширень. Для цього еластичні вставки повинні бути досить широкими та масивними, щоб зберігати властивості герметизації під час зміщення елементів. У водостоку PROFiL еластичні вставки завширшки 20 мм, виготовлені з EPDM каучуку, що зберігає властивості в діапазоні температур від -60 до +120°С. На фото нижче зображено широкі еластичні вставки PROFiL (права частина фото) та іншого бренду.

C:\Users\serdyuk\Desktop\products\Profil\конкуренты\photo\izabella.JPG

  1. Спосіб виробництва та розподілу барвника та стабілізуючих добавок. Є два способи виготовлення ПВХ водостоку:
  • монолітний (моноекструзія) – коли всі барвники та УФ стабілізатори розподілені в масі;
  • двошаровий (коекструзія) – коли барвник та стабілізуючі добавки зосереджені лише у зовнішньому шарі, а внутрішній несе основне механічне навантаження.

Обидві методики мають свої переваги. Двошаровий водосток дешевший, а якщо потрібна довговічність, то краще купити монолітний, наприклад, водосток PROFiL.

Як розрахувати довговічну водостічну систему за розмірами даху

Якщо з типом довговічного водостоку розібралися, то розберемося, як розраховувати і підібрати діаметр водостічної системи. На нашому сайті можна розрахувати водосток PROFiL в автоматичному режимі. Там потрібно вибрати форму даху, найближчу до вашої, з кількох варіантів. Заповнити параметри за розмірами, куди входять довжина карнизних скатів, та довжина від карнизного звису до покрівельного гребеня. Далі вибрати колір, та отримати результат із переліком елементів.

Для прикладу ручного і більш точного розрахунку, візмемо один варіант, щоб розуміти які елементи і для чого потрібні. Це необхідно, щоб купити водостічні системи в повному обсязі і не довелося нічого дозамовляти. І, звичайно, ці знання дозволять відкоригувати автоматичний розрахунок, якщо ваш дах відрізняється від типового зразка.

Візьмемо для прикладу двосхилий дах з терасою, див. малюнок нижче.

Нам потрібно знати розміри покрівлі, щоб обчислити пропускну здатність водостічної системи та протяжність карнизних звисів, щоб дізнатися, скільки потрібно купити ринв.

Довжина карнизів даху на будинку у нас 8,5 метрів, довжина карнизу тераси – 7,4 метра. Довжина скату від карниза до гребеня на даху – 6,4 метра, на терасі – 3,6 метра.

Для початку обчислюємо площі скатів:

  • основна покрівля – 8,5 х6, 4 = 54,4 м2;
  • тераса – 26,64 м2.

Якщо ви вирішите купити водостічної системи PROFiL, то за пропускною здатністю проходить навіть маленька система 90/75, де перша цифра — це діаметр жолоба, друга — діаметр водостічної труби.

Така система може прийняти воду в одну точку зливу, розташовану на краю карнизного звису, з площі 70 м2.

У нас площа менша за 70 м2, отже приймаємо систему 90/75.

Тепер перейдемо до розрахунку елементів водостоку. У нас буде по одній точці зливу на скати покрівлі та одна точка зливу на терасу. Будівля у нас одноповерхова, значить, достатньо буде по одній трубі завдовжки 3 метри на кожну точку зливу. Разом: 3 труби.

Жолоби повинні йти по всій довжині карнизних звисів. Підрахуємо загальну протяжність:

8,5*2+7,4 = 24,4 метра

Довжина одного жолоба PROFiL – 3 метри. А значить всього потрібно 24,4/3 = 8,13 – заокруглюємо в більшу сторону виходить 9 штук.

Далі потрібно підрахувати кількість з'єднувачів жолоба, на кожний скат, включаючи терасу, потрібно по два з'єднувачі. Отже, потрібно всього 3*2 = 6 з'єднувачів жолоба.

Тримачі жолобів встановлюються не далі ніж у 50 см один від одного, а біля країв, з'єднувачів та зливників – не далі ніж у 20 см. Загальна довжина карнизних звисів, де буде жолоба вже відома – 24,4 метра, отже власників жолоба потрібно:

(24,4-0,4)/0,5+1 = 49. Округлюємо у велику сторону і беремо невеликий запас для тих найскладніших вузлів і закладаємо в кошторис 50 власників жолоба.

Далі потрібні зливоприймачі. Це елемент, через який вода з жолобів направляється до труб. Нам потрібно три зливоприймачі, тільки в лінійці водостічних систем PROFiL є кілька різновидів зливних воронок. Є відкриті з двох сторін, а є запаяні з одного боку, які встановлюються на краю карнизного звису. Є правосторонні та лівосторонні зливоприймачі. Нам потрібні два лівосторонні (один – для тераси, другий – для «невидимого» ската) і один правосторонній для другого ската.

Торцеві заглушки для тих країв ринви, де не буде зливоприймача. Заглушки теж бувають лівосторонні та правосторонні. Їх теж потрібно три, і вони будуть йти дзеркально зі зливними воронками, тобто – потрібні дві правосторонні, та одна лівостороння заглушка.

Тепер потрібно вибрати коліна для переходу від зливної воронки до стіни та на кінці труб, щоб відводити воду подалі від стіни. Для зливів беремо три однорозтрубні коліна. А для S-подібного переходу від карнизного звису до стіни, потрібно по два дворозтрубні коліна на кожну точку. Тобто потрібно шість дворозтрубних колін і три однорозтрубні.

Щоб чітко зрозуміти різницю, подивіться на знімки нижче та на малюнок, як робиться перехід і чому туди краще підходять дворозтрубні коліна.

Залишилося замовити тримачі водостічних труб, їх потрібно по дві на кожну трубу, всього шість штук. Вони розраховуються з норми, що відстань між власниками не повинна перевищувати 2 метри.

Підіб'ємо підсумки, нам потрібно купити водостічну систему в наступному складі:

  • водостічні труби Ø 75 мм – 3 штуки (можливо ще одна, якщо висота будівлі велика і одну потрібно буде пустити на фрагменти для переходу від карнизу до стіни);
  • ринви Ø 90 мм – 9 шт;
  • з'єднувачі ринви – 6 шт;
  • тримачі ринви – 50 шт;
  • зливна лійка (зливоприймач) лівостороння – 2 шт;
  • зливна лійка правостороння – 1 шт;
  • торцеві заглушки ринви – 2 правих + 1 ліва;
  • коліна однорозтрубні - 3 шт;
  • коліна дворозтрубні - 6 шт;
  • тримачі ринви – 6 шт.

Якщо зробити попередній розрахунок, то буде легше купити водостічні системи, ви зможете перевірити продавця і купити все потрібне і нічого зайвого.

Де придбати довговічний водосток – та як знайти продавця в будь-якій точці України

На нашому сайті є розділ Де купити. У ньому є інтерактивна карта з рядком пошуку, в якій можна вписати назву вашого населеного пункту або навіть вулиці. Після цього відкриється список найближчих організацій, які є нашими представниками. Серед них є як чисто торгові, так і будівельно-монтажні організації, у яких можна замовити водостічну систему під ключ.

Кожному дилеру надано свій унікальний номер, його потрібно назвати оператору нашого колл-центру. Ми уточнимо, чи зможе ця організація виконати ваше замовлення найближчим часом. Якщо виникнуть якісь складнощі, ми підберемо іншу організацію поблизу і передамо вам координати.

Якщо є питання щодо характеристик, що впливають на довговічність водостоку, або хочете уточнити, де купити водосток PROFiL у вашому місті – телефонуйте або пишіть в онлайн-чат.