Як правильно розрахувати кількість елементів водостічної системи?

Як правильно розрахувати кількість елементів водостічної системи?

 

11 КРОКІВ

ПРАВИЛЬНОГО РОЗРАХУНКУ ВОДОСТОКУ

 

Водостічна система для кожного проекту комплектується індивідуально. Для того, щоб визначити кількість труб, ринв, заглушок, лійок, з'єднувачів та інших елементів проводять ряд обчислень.

Крок 1. Розраховуємо площу скатів покрівлі

Площу ската покрівлі прямокутної
форми визначають за формулою:





P=A×D

P – площа ската, м2
A – ширина ската, м
D – довжина ската, м

Для трикутних скатів
площу обчислюють за формулою:




P=½×H×D

P – площа ската, м2
Н – відстань від верхнього кута трикутного ската вниз до кінця ската (вимірюється під кутом 90°), м
D – довжина ската, м

 

Крок 2. Підбираємо типорозмір системи PROFiL

Типорозмір водостічної системи підбирають виходячи з величини площі її скатів.
Для скатів площею <70 м2 рекомендують використовувати систему PROFiL 90/75 (цифри визначають типорозмір ринви і водостічної труби в мм). Скати від 140 м2 і більше комплектують системою PROFiL 130/100.

 

Зверніть увагу!

Продуктивність системи може бути і вища! Залежно від місця розташування водостічна система PROFiL 90/75 з однією точкою зливу, встановленою біля краю ската, обслуговує площу до 70 м2, але якщо точку зливу розмістити по центру ската, то ефективна площа відводу води збільшиться до 110 м2. Якщо ж використовувати дві точки зливу, розмістивши їх з обох сторін ската, площа складе 140 м2.

 

Крок 3. Визначаємо місце розташування і кількість точок зливу

Розташування точок зливу залежить від довжини ската - якщо вона менше 12 м, то трубу можна розміщувати в будь-якому місці (за умови, що поруч немає вікон, балконів, дверей, виступів, еркерів та ін.), якщо понад 12 м - ближче до центру карниза. При цьому максимальна відстань між точками зливу не повинна перевищувати 24 м.

 

Крок 4. Визначаємо кількість труб

Рулеткою вимірюємо відстань від землі до покрівельного звису. Визначаємо кількість труб для однієї точки зливу, розділивши отриману величину на довжину однієї труби. В асортиментній лінійці відсотків PROFiL є труби довжиною 3 і 4 метри.

 

Крок 5. Розраховуємо кількість з'єднувачів труби

З'єднувач труби використовують у випадках якщо необхідно з'єднати:

Дві водостічні труби між собою; Коліно з водостічною трубою (але якщо коліно використовується у вигляді зливу і монтується внизу труби - з'єднувач не потрібен); Лійку з водостічною трубою; Трійник з водостічною трубою; Відведення для збору води з водостічною трубою.
 

Крок 6. Визначаємо кількість ринв

Довжина однієї ринви системи PROFiL - 3 м. Загальний метраж ринв дорівнює периметру скатів (карнизів). Поділивши загальний метраж на три, отримаємо необхідну кількість ринв.

 

Крок 7. Вимірюємо кути з'єднання скатів покрівлі

Кути з'єднання скатів покрівлі можуть бути внутрішніми і зовнішніми. Дані виміри будуть потрібні при підборі елементів, що з'єднують ринви в місцях поворотів покрівлі. Стандартно виготовляються кути ринви PROFiL 90° і 135°. Якщо кут нестандартний, то необхідну деталь можна спеціально виготовити на замовлення - від 70° до 170°.

 

Крок 8. Визначаємо кількість лійок

Лійку встановлюють зверху кожної точки зливу.

 

Крок 9. Визначаємо кількість держаків ринви

Кількість держаків ринви розраховують за формулою:


N=(D–0,4)/i+1


D - довжина ската, м
i - крок встановлення кронштейнів (не більше 0,5 м), м
0,4 - сума відстаней від крайніх держаків до країв ската з обох сторін (оскільки максимальна відстань від крайнього держака до повороту ловобої дошки дорівнює 0,2 м), м


 

Крок 10. Визначаємо кількість держаків труби

Кількість кронштейнів для труб визначають виходячи з того, що їх встановлюють з кроком 2 м - для будівель заввишки до 10 м і 1,5 м - для будинків вище 10 м.

 

Крок 11. Визначаємо кількість колін труби

Коліна використовують для обходу водостічної системи декоративних та архітектурних елементів фасаду будівлі. Їх кількість індивідуально визначається в розрахунку 2 коліна на один вигин водостічної труби, а також ще 1 коліно PROFiL використовується як злив.

 

Для даху простої форми підібрати водостік і розрахувати кількість елементів можна самостійно. Для складних скатних покрівель, будівель нестандартної архітектури цю роботу краще довірити професіоналам, які грамотно підберуть і комплектують систему.