Як економно зберегти водостік у холодну пору року

Як економно зберегти водостік у холодну пору року

У холодну пору року при регулярному перепаді температур власники приватних будинків стикаються з проблемою пошкодження водостічної системи та ії протікання.

 

Що може трапитися?

1. Протекание водостока в местах соединения

Система водостоку виготовлена з полівінилхлориду (ПВХ). Цей матеріал має здатність до розширення або звуження під впливом температур. Такий процес називається лінійним розширенням. Наприклад, якщо перепад температур у Київській області у зимовий період складає 49,5 Сᵒ, то лінійне розширення однієї водостічної ринви може досягати 1,2 см. Тому, монтуючи систему водостоку, слід враховувати температурний проміжок – відстань між ринвами у з’єднувачі. Інакше при підвищенні температури ринви «наїдуть» один на одну і держаки ринви «вивернуться» з кріплень. У результаті водостічна система почне протікати.

 

 

 

2. Тріщини на водостічній трубі

Коли температура повітря опускається нижче 0 Сᵒ, вода у водостічній трубі замерзає. Утворюються льодяні пробки. При потеплінні вони заважають вільному відтоку води з покрівлі. Під тиском води, що накопичується усередині, стінки труби розтягуються. Це призводить до утворення тріщин – і труба може розколотися.

 

 

 

 

3. Обрив ринв і держаків

Вага мокрого снігу складає 800 г/м2. Тому при сходженні з покрівлі великої кількості снігу водостічні ринви та їх держаки можуть зламатися та зірватися. До подібних пошкоджень може призвести і намерзання льоду на ринвах. А бурульки, що утворюються на водостічній системі, - це пряма загроза як для життя людей, так і для їх власності.

 

 

 

 

PROFiL НАДІЙНИЙ ВИБІР

 

Як можна уникнути цих проблем?

1. Щоб у зимній період не виникало проблем з водостічною системою, слід дотримуватися рекомендацій до монтажу. Особливу увагу слід звернути на наступні правила установки водостоку:

Рекомендований ухил ринв у напрямі лійки – 3-5 мм на кожен погонний метр. За рахунок цього забезпечується вільне стікання води з ринви у трубу. Таким чином, вода не буде застоюватися у системі.

Температурний проміжок між ринвами у з’єднувачі – від 3 см (для системи 90/75 мм) до 6 см (для системи 130/100 мм). Такий проміжок допоможе захистити водостічну систему від протікання через перепади температур.

Для надійного кріплення водостоку держаки ринви слід монтувати до лобової/стропильної дошки або до лат, оцинкованими саморізами з плоскою прес-шайбою. Розмір саморіза – 4, 2х41 мм.

Відстань між держаками ринви має складати не більш ніж 50 см. Від краю ринви, кута або лійки держак встановлюється на відстані не менш ніж 20 см. Це збереже держаки та ринви від пошкоджень при сходженні з покрівлі снігу та намерзанні льоду.

Подробнее с рекомендациями по монтажу можно ознакомиться тут

 

• Використовуйте спеціальну сітку для ринви

Сітка для ринви допоможе запобігти безлічі проблем з водостоком. Наприклад, завдяки їй сніг та лід не будуть забивати водостічну ринву. Адже сніг буде затримуватись зверху сітки і поступово танути з приходом тепла, не утворюючи криги усередині водостічної системи.

Крім цього, сітка – це надійний спосіб захистити водостік від забивання листям.

• Встановіть елементи снігозахисту на покрівлю

Якщо кут нахилу скату покрівлі 45ᵒ і більше, падаючий сніг не буде на ній затримуватись. Таким чином, зникне загроза поломки водостічної системи. В іншому випадку, при більш пологому нахилі скату покрівлі, слід використовувати елементи снігозахисту. До них відносяться снігостопи, снігорізіи, снігозатримувальні решітки та інше. Вони необхідні для того, щоб більша кількість снігу не сходила з покрівлі і не давила своєю вагою на водостічну систему.

Ще одним плюсом від використання снігозатримувачів – додаткове теплозбереження завдяки тривалому утриманню снігу на покрівлі.

Альтернатива перерахованим вище елементам снігобезпеки одна – регулярне і своєчасне очищення покрівлі від снігу.

 

<

 

PROFiL НАДІЙНИЙ ВИБІР