Що таке водостічна система - види та характеристики

Що таке водостічна система - види та характеристики

Водосток з'явився не набагато пізніше, ніж людина почала будувати капітальне житло. Спочатку хоч якась водостічна система була лише у палацах, храмах та багатих будинках. У звичайних будинках максимум, що було – це дошка над вхідними дверима, яка відводила потік із даху убік.

Історія водостоку

Отже, з чого все починалося і як виглядали ринви давнини, як вони дійшли до сучасного зовнішнього вигляду та функціональності. Найкраще збереглися керамічні та кам'яні (в тому числі мармурові) елементи стародавніх водостічних систем. Такі були популярні у Стародавній Греції та Римській Імперії. Дерев'яні жолоби не збереглися, але збереглася технологія та згадки в історичних джерелах. Досі на мисливські зимівники в Сибіру, ​​або будиночки у скандинавських країнах встановлюють дерев'яні жолоби, які відводять дощову воду подалі від стін, див. фото нижче.

C:\Users\Admin\Dropbox\Мои сочинения\Копирайтинг\Мизол\Профил статья про все водостоки\Деревянные водостоки.jpg

Водостічні системи з каменю або кераміки були типовими для стародавньої Еллади. Вони часто були ще й окрасою будівель, починаючи з Стародавньої Греції, закінчуючи пізнім середньовіччям аж до епохи ренесансу. Якщо в Стародавній Греції та Римі були типові зливи у вигляді голів левів чи міфічних тварин, то в середньовіччі з'явилися горгульї, які зображували тварин чи міфічних істот повністю.

Окрім художньої цінності, середньовічні горгульї відводили воду далі від стін та фундаменту, ніж попередні, умовно грецькі варіанти. Але ефективність таких систем була невисока, не кажучи вже про те, що навіть такий водосток був лише на деяких будинках (собори, палаци, міські ратуші тощо).

Перша водостічна система, що нагадує сучасну, де були труби та можливість скидати воду подалі від стін та фундаменту використовувалася у палацах імператора стародавнього Китаю. Там уже були круглі труби з обпаленої глини. Але це було великою рідкістю. Але загалом культура Азії та стародавнього Китаю зокрема пішла своїм шляхом. Дахи мали загнутий карниз, який дозволяв спрямовувати потік води далі від стін за рахунок розгону як на трампліні. Це досить ефективне рішення без великих конструктивних проблем. Чому доказ численні китайські пагоди віком 500-700 років.

У Європі водостічні системи почали набувати сучасного вигляду ближче до середини сімнадцятого століття. Спочатку використовувалися дерев'яні жолоби та труби, оббиті залізом. Потім почали використовувати листове залізо, мідь, зрідка свинець. Використовувалися і відлиті із чавуну елементи.

Ніяких стандартів не було, кожна будівля мала індивідуальний дизайн та форму зливних воронок та труб. Водостоки продовжували бути окрасою фасаду і коштували дуже дорого. Спочатку залізні водостоки були вкрай недовговічні і швидко іржавіли. Для захисту від корозії використовувалися масляні фарби, а для ущільнення деталей дьоготь. Це допомагало, але залізні водостоки все одно служили недовго і потрібно було робити їх з досить товстого матеріалу, щоб вони могли прослужити хоча б 15-20 років.

Але в середині вісімнадцятого століття було відкрито спосіб промислового випуску цинку та технологія покриття цинковим шаром сталевих виробів. Це докорінно змінило ситуацію і водостоки з оцинкованої сталі зайняли панівні позиції до середини ХХ століття.

Як влаштований сучасний водосток на скатних дахах

Для скатних дахів передбачені готові елементи, з яких можна зібрати завершену систему водостоку. Більшість сучасних водостоків пластикові (ПВХ), але є і сталеві із подвійним покриттям: шар цинкування, та полімерна фарба. Ключовими елементами водостічної системи скатного даху є:

  • ринви, заглушки та елементи поворотів ринви;
  • водостічні труби, з'єднувачі труб, коліна як сполучні (двораструбні) так і зливні;
  • зливоприймачі – зливні воронки під стандартний жолоб та об'ємні горловини жолоба для розжолобків та інших місць покрівлі, де потрібно прийняти масивний потік води;
  • тримачі жолоба — бувають короткі на лобову дошку, і довгі для кріплення на крокви або решетування. Важливо дотримуватися кроку установки тримача жолоба, інакше сніг або бурульки можуть зламати або вирвати жолоб з кріплень;
  • тримачі труб — по суті хомут зі шпилькою та дюбелем для кріплення в стіну. Буває кілька варіантів довжини шпильки, подовжені варіанти потрібні, щоб пройти шар утеплення і закріпитися в стіні.

На схемі нижче зображено схему пластикового водостоку для скатних дахів PROFiL, подвійне позначення більшості елементів означає приналежність до розміру (діаметру) водостічної системи. У водостоку PROFiL є два типорозміри водостічних систем 130/100 та 90/75, де перша цифра – діаметр жолоба, а друга – діаметр водостічної труби. Діаметр жолоба завжди більший, оскільки потрібно приймати потік води на швидкості і вловлювати всю воду за будь-якої інтенсивності дощу.

Вибір діаметра водостоку залежить від розмірів даху (площі схилів) та кількості точок зливу. Якщо вам потрібен готовий розрахунок водостоку для даху, перейдіть в розділ розрахунок водостоку. Там потрібно вибрати максимально близький до вашого типу покрівлі з кількох типових варіантів. Потім ввести параметри з розмірами карнизів та довжиною схилів, а також визначиться із кольором водостічної системи. В результаті ви отримаєте готовий список елементів водостічної системи. Якщо з'являться питання або у вас зовсім нестандартна форма покрівлі, телефонуйте або пишіть в онлайн-чат, і наш техвідділ допоможе розрахувати покрівлю в ручному режимі.

Як влаштована водостічна система плоских дахів

Плоскі дахи є типовими для великих будівель типу торгових центрів, промислових цехів, або житлових багатоповерхівок. Водостічна система у них побудована зовсім по-іншому. Найчастіше зливні труби приховані за фасадом, а зливні воронки розташовані по периметру покрівлі. Бувають і зовнішні розташування ринв з парапетними воронками, як на малюнку нижче. Це типово для не дуже високих будівель.

На ілюстрації нижче зображена зливна воронка на експлуатованій покрівлі із захистом від гравію та кабелями, що гріють, щоб у зливній горловині не утворювалася крижані пробки. Як бачимо у цьому варіанті, труба йде вертикально та захована серед внутрішніх комунікацій будівлі.

Інакше гріючий кабель довелося б прокладати на всю довжину ринви. А у разі висоти 30 метрів і більше, це невиправдана витрата. Та й закріпити водосток багатоповерхової будівлі так, щоб вона не псувала фасад проблематично.

На ілюстрації нижче схематично зображено систему водовідведення з плоского даху невеликої будівлі. Як бачимо, вона зроблена максимально прихованою і не є елементом фасаду.

З яких матеріалів роблять сучасні водостічні системи

Якщо починалося все з дерева, каменю та обпаленої глини, то сьогодні можна купити водостічні системи виготовлені з:

  1. Пластику, точніше із полівінілхлориду. Сам по собі матеріал чутливий до дії ультрафіолету, але завдяки сучасним стабілізуючим добавкам та новим барвникам може служити понад 20 років. Ультрафіолет все ж таки руйнує і сам водосток, і фарбу. Але виго   рання відбувається плавно і поступово, без плям. І у перші 10 років майже непомітно. На сьогоднішній день близько 80% всіх водостічних систем, що продаються в Україні пластикові, і ось чому:
  • пластик не іржавіє і не вимагає догляду протягом усього терміну експлуатації (крім очищення жолобів від опалого листя);
  • гладка поверхня ПВХ водостоку погано з’єднується з льодом, тому бурульок та льоду на пластиковому водостоку менше, ніж на металевому;
  • також листя, хвоя та сміття легко ковзають по гладкій поверхні і змиваються потоком води, сміття в жолобах накопичується помітно менше;
  • ПВХ водостоки тихі – вода рухається по них із тихим шелестом, тоді як металеві досить сильно гримлять та резонують;
  • ПВХ водостічна система легка – це плюс як при транспортуванні, так і при монтажі;
  • ціна пластикових водостоків найдоступніша у класі і це, мабуть, визначальний фактор.

  1. Оцинкованої сталі. Довгий час це був найпоширеніший, а часто єдиний матеріал для ринви. До цих пір зустрічаються як заводські так кустарні варіанти оцинкованих водостоків. Термін служби таких систем 20-30 років, правда перші плями іржі починають з'являтися набагато раніше. Незважаючи на те, що водостоки з оцинкованої сталі можна замовити й зараз – це матеріал, що зникає, тому що:
  • оцинкована сталь швидко втрачає привабливий зовнішній вигляд - спочатку тьмяніє, а потім з'являється іржа;
  • висока складність виготовлення та монтажу, і, як наслідок, висока ціна.

До переваг оцинкованої сталі можна віднести високу механічну міцність і негорючість.

  1. Фарбованої сталі. Сталевий лист має багатошаровий захист, куди входить фосфат-цинкове покриття, ґрунтовка та полімерна (порошкова) фарба. В результаті виходить довговічне захисне покриття з яскравими та насиченими кольорами. Служать сталеві фарбовані водостічні системи 30-60 років, без істотного погіршення зовнішнього вигляду. Це був би ідеальний варіант, за винятком шумності, якби не висока ціна пофарбованих сталевих водостоків.
  2. Міді. Це матеріал преміум класу, який найчастіше використовують для реконструкції історичних будівель або на дуже дорогих об'єктах. Мідь дуже довговічний матеріал є випадки мідних водостоків, що працюють досі, виготовлених більше 200 років тому. Мідь не іржавіє, тільки покривається оксидом (мідною патиною) і набуває зеленого відтінку. Мідний водосток коштує дуже дорого і це скоріше індивідуальний товар для особливих випадків і в пряму конкуренцію із пластиковим та сталевим водостоком не входить.

Як відрізнити якісний пластиковий водосток від неякісного

Оскільки пластиковий водосток — найзатребуваніший і найпоширеніший, найбільше бажаючих встановити саме його. Вибрати хороший пластиковий водосток, який не вигорить за два роки і не протікатиме не так вже й просто. Адже новий пластиковий водосток у всіх виробників виглядає однаково добре. Тому потрібно знати, на що дивитися і які питання ставити продавцю. Ось короткий перелік ключових критеріїв якості ПВХ водостічних систем:

  1. Сировина – первинний ПВХ, або вторинний після переробки. Краще первинний пластик, структура матеріалу буде на 100% однорідною і прослужить такий напевно довше. Але це зовсім не означає, що купувати ринви з вторинного пластику не варто. Найчастіше виходить досить надійний продукт і для дачі, допоміжних будівель, та й для житлового будинку підійде, якщо у власника немає вимог до абсолютної якості. Єдине, що ми не рекомендуємо, це брати білий водосток з вторинного пластику - він швидко (за 4-5 років) жовтіє. Звичайно, є інші ризики, пов'язані з використанням вторинного пластику. Наприклад, буває, що при екструзії трапляється нерозплавлена ​​крихта переробленого пластику. Спочатку вона непомітна, але через пару років є ризик, що навколо неї утворюється цятка іншого кольору, або з'являться мікротріщини. Це дефект скоріше косметичний, але якщо вибрати систему з первинного пластику, наприклад, PROFiL, то подібних проблем не буде в принципі.
  2. Спосіб виробництва та спосіб фарбування. Є дві популярні та десь конкуруючі технології виробництва:
  • коеструзія – двошарова технологія, коли внутрішній шар несе основне механічне навантаження, а у зовнішньому зосереджено барвник та УФ стабілізатори;
  • моноекструзія – монолітний матеріал у якому всі барвники та УФ стабілізатори розподілені рівномірно.

Обидва варіанти мають переваги, водосток виконаний за двошаровою технологією дешевший. Але монолітний не боїться подряпин, оскільки пофарбований у масі, навіть якщо подряпина буде, то вона не оголить незахищений шар. Та й вигоряють водостоки типу PROFiL (моноекструзія) набагато повільніше.

  1. Товщина ринв та водостічних труб. Нормальна товщина пластикового водостоку – 1,5-1,8 мм. Якщо товщина 1,0-1,2 мм, то такий не варто купувати, навіть якщо пропонують дуже привабливу ціну. Чудес не буває і пластик – завжди пластик. Досягти хорошої міцності за меншої товщини неможливо.
  2. Еластичні ущільнювачі є критично важливим показником. Адже саме вони забезпечують герметичність водостічної системи. Важлива форма, ширина та матеріал з якого вони зроблені. Найкращим матеріалом для ущільнень вважається EPDM каучук, він зберігає властивості при температурах від – 60 до + 120 °С. Не всі бренди можуть похвалитися ущільненнями з EPDM каучуку. Також важлива ширина та форма ущільнень. На фото нижче два зразки: ліворуч хороший варіант з шириною 20 мм і ребристою поверхнею, а ліворуч — не дуже, ширина ущільнення всього 5 мм, і висока ймовірність, що воно почне протікати вже років через п'ять.

G:\Новая папка\Новая папка\IMG_7247.JPG

  1. Гарантія із чіткими умовами на папері. Дуже часто усні засвідчення кардинально розходяться із реальністю. І повернути, чи замінити якісь деталі нереально. Тому з'ясуйте всі умови до переводу оплати.

Якщо залишилися питання або хочете отримати консультацію щодо розрахунків та вибору водостічних систем телефонуйте, або пишіть в онлайн-чат. Сподіваємось матеріал цієї статті був для вас корисним. До наступних публікацій.